Malá mlsná opice 2019

I letos jsme vyrazily s několika světluškami z družin Vlaštovek a Dračic na závod Malá mlsná opice, tentokrát v neděli 7. dubna a s tématem Vnikla do školy! Na místě jsme byly jako vždy již brzy, a tak jsme hned po registraci měly čas si něco zahrát a vyzkoušet doprovodné aktivity jako byla aréna s pěnovými zbraněmi a slackline, která holky velmi zaujala a strávily tak na ní spoustu času. Za chvíli již byl nástup, na kterém jsme se dozvěděly některé organizační informace, včetně toho, v kolik která hlídka startuje. A jelikož to bylo zanedlouho, nemusely hlídky na startu dlouho čekat. Na trase závodu je čekalo několik stanovišť s nejrůznějšími úkoly, které by měly jakožto světlušky zvládnout splnit. Oběma družinám se velmi dařilo a po návratu do cíle byly nadšené. Do vyhlášení zbývalo ovšem spoustu času, a tak se holky opět věnovaly měkčeným zbraním, slackline a svačině. Na vyhlášení jsme se bohužel dozvěděly, že ani jeden z týmů se neumístil v top 5 a tudíž si domů nepovezeme žádnou z cen. Ovšem holky souhlasily s tím, že zážitek, který si odvezly, je mnohem cennější než kterákoliv výhra. Díky rychlému průběhu závodu jsme nakonec stihly dřívější spoj, než byl plánovaný, a tak jsme zdárně dorazily zpět do Tlučné, kde na každého již čekal pyšný rodič.

Fotogalerie: Malá mlsná opice 2019

Dívčí vánoční oddílovka 2018

Dne 16. 12. 2018 se dívčí oddíl sešel v klubovně ve 14:00. Čekalo nás společné předvánoční odpoledne plné zábavných aktivit. Jako první připravila družina Dračic program zaměřený na základy zdravovědy z vánočního prostředí – např. pád Ježíška na hlavu, popálení od komety či alergie na vánoční stromeček :).

Všechny si s připravenými nástrahami bez problémů poradily a pak už jen vítězný tým pod vedením Festrové získal zaslouženou odměnu v podobě sladkých dobrot. Občerstvení, které obstarala Pavouček, pak čekalo i na nevýherní týmy. Všechny jsme tak usedly ke stolu a společně jsme sdílely odměnu, občerstvení i doma pečené cukroví. Po občerstvení následovala první část programu, kterou si připravily Vlaštovky, a tím byla kimovka s vánočními předměty.

Po ní následovala hra, která spočívala v posílání vánočního dárku, se kterým jsme musely třást a uhodnout, co je uvnitř. Jako poslední nás čekal program Veverek, které si pro nás připravily soutěž v acapella. Rozdělily nás na týmy a každý tým si musel připravit vánoční koledu, kterou musel předvést pouze pomocí úst, a to i včetně zvuků hudebních nástrojů! Ztvárněny byly např. Rolničky, Pásli ovce či Nesem vám noviny. Přiblížil se nám konec a my jsme se tak rozloučily a rozutekly se do teplíčka svých domovů.

Fotogalerie: Dívčí vánoční oddílovka 2018

Soutěžní odpoledne

V sobotu 24. listopadu se část členek dívčího oddílu sešla, aby si společně užila odpoledne plné soutěžení. Nic jsme dopředu neodtajňovaly, takže účastnice přišly tak trochu naslepo. Muffin je jako moderátorka jaksepatří přivítala a po rychlém rozdělení 3 týmy – Myšičky, Red foxes a Želvičky – zaujaly svá místa, aby společně čelily první výzvě.

Připravena byla variace na televizní soutěž Riskuj! Týmy si vybíraly různě obtížné otázky za 1 až 5 bodů z kategorií Znáte Česko?, Rostliny, Trocha historie, Skauting a Skrývačky. Následně pak soupeřily, který z nich se nejrychleji přihlásí svým praporkem a bude moci odpovídat. Důležité však bylo se důkladně poradit, protože špatná odpověď znamenala odečet příslušného počtu bodů. Týmy podávaly vyrovnané výkony, a tak po poslední otázce skončily s minimálním rozdílem bodů. Ty si pak přenesly i do druhé části programu.

Čekala nás rychlá pauza na protažení a pak jsme se pustily do odkrývání obrázků. Na projektoru se objevila mřížka, která zakrývala hádaný obrázek. Týmy znaly jen kategorii, do které obrázek patří (tábor, zvířata, pohádky, známé památky a lidé) a měly 2 možnosti – vybrat si za pomoci souřadnic políčko, které chtějí odkrýt, nebo zkusit hádat, co na obrázku je. Správný tip znamenal odhalení celého obrázku a připsání bodu, za špatný tip pak tým o jeden bod přišel. Celkovým vítězem se po dramatickém boji staly Myšičky, které si za svůj výkon vysloužily potlesk. Ale ten patřil vlastně všem, protože nebylo důležité, kdo vyhrál, ale to, že jsme si oživily některé znalosti a taky jsme pořádně potrénovaly představivost.

Na odchod si každý ještě vzal kousek výborné rolády, kterou přinesla Bezzubka, a pak už nezbývalo, než se rozloučit. Tedy kromě starších skautek, které čekalo ještě speciální zhodnocení celého odpoledne. Tak se budeme těšit zase příště!

Fotogalerie: Soutěžní odpoledne

V kotlíku a na ohni

16. června se uskutečnila dívčí oddílovka, na kterou jsme nezůstávaly v klubovně, ale navštívily jsme prostory tlučenské střelnice. Čekal nás kulinářský program. Každá z družin měla totiž za úkol připravit pro ostatní nějaký pokrm. A tak hned, co jsme dorazily na střelnici, Veverky a Dračice začaly kopat ohniště. Vlaštovky, protože jsou nejmladší, použily již vytvořené. Za chvíli nám již hořely tři ohně a každá družina připravovala své jídlo z donesených ingrediencí. Nakonec Vlaštovky uvařily bramboračku, Veverky těstovinový salát a Dračice palačinky s tvarohem. Ochutnaly jsme všechny jídla a zahlasovaly o vítězi, kterým se staly Vlaštovky. Pak už zbývalo jen vše uklidit, zahladit ohniště a vydat se na cestu zpět ke klubovně a pak domů.

Fotogalerie: V kotlíku a na ohni

Výprava dívčího oddílu do Klatov

O víkendu 11. – 13. května vyrazila skupinka členek dívčího oddílu z tlučenského nádraží vstříc víkendovému dobrodružství. Jelo nás sice méně, ale zato mnoho nových tváří, za což jsme byly rády. Program víkendu připravila Muffin, která s námi ale nakonec kvůli nemoci nemohla jet. Ale poctivě jsme se držely všech jejích pokynů a myslím, že jsme si víkend opravdu užily. Ale pěkně popořadě.

S přestupem v Plzni jsme dojely až do Klatov, cestou jsme se ještě zastavily na nákup a pak jsme úspěšně došly na místní skautskou základnu. Ubytovaly jsme se, navečeřely a u tajemné žluté stuhy jsme našly vzkaz od „přítele“, který nám nastínil víkendový program, a sice vypořádání se se záškodníkem, který kolem sebe rozhazuje odpadky. Do večerky jsme si ještě zařádily na dětském hřišti a taky jsme si procvičily jména u hry Kdo to je?

Další den byl nabitý. Dopoledne se děti dostávaly přes zákeřné záškodníkovy pomocníky, aby získaly tajné barevné obálky. Dvojice dětí v nich po přečtení nalezly informace o různých typech odpadu a době, po kterou se rozkládá v přírodě. Tyto informace pak měly ostatním předat formou nacvičené reklamy. A ty opravdu stály za to. Než byl hotový oběd, holky se ještě dozvěděly, co se dá dělat z nepotřebného odpadu a následně z plastových lahví, roliček od toaletního papíru apod. vyráběly nápaditá zvířátka.

Po krátkém poobědovém odpočinku jsme vyrazily na Klatovskou hůrku, kde se podle získaných informací měl nalézat záškodník. Cestou jsme nelenily a vyšplhaly jsme na Černou věž, odkud byl pěkný rozhled do krajiny. Potom už jsme stoupaly na blízký kopec. Záškodník tam opravdu byl (musím podotknout, že téhle role se výborně zhostila Žába) a všude kolem něj odpadky. Děti ho přesvědčily, že jeho okolí uklidíme a pak ho pozvaly na večeři. Cestou zpátky i zbytek večera mu pak předváděly své výrobky, sdělovaly zjištěné informace a vůbec ho přesvědčovaly o tom, že třídění odpadu a jeho další využití má smysl. A záškodníka se jim díky urputnosti opravdu podařilo zlomit, slíbil jim totiž, že se určitě polepší.

Nedělní dopoledne bylo ve znamení her venku, úklidu a také vyplňování zpětné vazby k víkendu – právě odtud pramení poznání, že víkend se moc líbil nejen nám, ale hlavně dětem.

A pak už nás čekala jen závěrečná fotka, procházka na vlak a poměrně rychlá cesta domů. A my jsme se shodly, že podobnou výpravu si určitě musíme zase někdy zopakovat.

Fotogalerie: Výprava dívčího oddílu do Klatov

Malá mlsná opice 2018

Dne 8. 4. jsme se s našimi světluškami zúčastnily závodu „ Malá mlsná opice“ s letošním podtitulem zimní olympijské hry, který se uskutečnil tradičně v Plzni ve středisku Jožky Knappa. Po opičím přivítání jsme využily některé z doprovodných aktivit, například lanovou dráhu, opičí dráhu, bojové arény nebo vytváření komiksu. Okolo 10. hodiny vyrazil náš tým s názvem Sovy, ve složení: Kudrnka, Kočka a Bambulka, na start. Holky čekalo celkem 8 stanovišť, mezi nimi narazily například na skok do dálky nebo přenášení vody. Holky všechny stanoviště bez problému překonaly a se 34 body se umístily na krásném 6. místě a za svůj výkon dostaly sladkou odměnu. I přes poměrně chladné počasí jsme si závod užily a příští rok vyrazíme znovu!

Fotogalerie: Malá mlsná opice 2018

Veverky na frisbee

V sobotu 7. dubna 2018 se členové našeho střediska již podruhé zúčastnili skautského turnaje ve frisbee v Plzni. Nyní se však neúčastnili naši roveři, ale naše milé skautky z družiny Veverek. Na místo konání, tedy ke kostelu svatého Jiří v Plzni na Doubravce, jsme dorazily hodinu před začátkem, jelikož víkendové spoje z Tlučné do Plzně nám nevycházely vstříc. Ráno byla celkem zima, tak jsme se slunily na kopečku a pozorovaly jsme, jak lidé staví na louce pouťové atrakce. Turnaj začínal v 9 hodin dopoledne, ze sedmi týmů se dva nedostavily, ale i tak mohla hra začít. Náš tým byl nejmladší a dokonce i nejmenší ze všech, ale to nás rozhodně neodradilo. Navlékly jsme si naše růžové rozlišovací dresy a vyběhly na hřiště. A ačkoli jsme mezi ostatními týmy vypadaly jako běhající růžoví mravenečci a tento turnaj byl naší premiérou ve hře frisbee, daly jsme do toho všechny naše síly a náramně jsme si to užily. Na konci turnaje každý tým dostal za odměnu pizzu dle vlastního výběru a diplom na památku. Cestou domů jsme se ještě posilnily zmrzlinou a při čekání na autobus jsme měly dost času ventilovat naše skvělé pocity z užitého dne a porovnávat, kdo má z poledního slunce nejvíce spálený obličej.

Fotogalerie: Veverky na frisbee