Články

Dívčí městská oddílovka

Dne 11. března jsme s dívčím oddílem uspořádaly oddílovku, která se konala netradičně v Plzni. Vyrazily jsme totiž do Depa2015, kde jsme navštívily interaktivní expozici Jak se točí peníze.

Dopoledne jsme vyjely autobusem z Tlučné a poté si udělaly procházku z centrálního autobusového nádraží do Depa podél řeky Radbuzy. Když jsme dorazily na místo, dostaly jsme fiktivní platební karty a vyrazily jsme do fiktivního světa financí.

Odpovídáním na kvízové otázky u speciálních „terminálů“ jsme získávaly „Korunky“, které jsme pak mohly utrácet ve fiktivních obchodech nebo je darovat na charitu. A jako bonus, tolik Korunek, kolik bude od všech účastníků darováno na charitu, jich partner expozice daruje na charitu doopravdy.

Kromě vydělávání a utrácení peněz expozice nabízela ještě poslouchárnu příběhů dětí z různých koutů světa – o tom, kolik mají peněz a jak to ovlivňuje jejich život, dále jsme si mohly vyrobit vlastní fiktivní mince a bankovky, zahrát si na úřednice nebo rýžovat zlato.

Na konci jsme všechny dostaly „výpis z účtu“, který nám sdělil, kolik jsme za co utratily.

Když jsme si expozici náležitě užily, vydaly jsme se zpět na autobus, kterým jsme vyrazily domů. Cestou jsme stihly ještě projít přes Fresh air gallery, kde nám street umělci pověděli o právě probíhajícím festivalu lidskoprávních dokumentárních filmů Jeden svět a prohlédly jsme si sošky rukou u katedrály sv. Bartoloměje a chodidel u Velké synagogy.

Pak už nás čekala jen cesta autobusem do Tlučné, kam jsme přijely ve dvě hodiny odpoledne. Myslím, že jsme si oddílovku všechny užily.

Fotogalerie: Dívčí městská oddílovka