Střediskové akce

Základní kolo Svojsíkova závodu 2015

Věc: Operace Svojsíkův závod
Místo: Základna XCOM, koupaliště Tlučná
Čas: 15. – 17. 5. 2015

Přípravné operace akce určené k vyhledání a zničení cizáckých mimozemských aktivit na planetě Zemi započaly v pátek 15. května, kdy se jednotky agentů, připravené zúčastnit se této náročné mise, začaly sjíždět na základnu XCOM. Už z dálky je nevítal nikdo jiný než maskot závodu, spřátelený mimozemšťan jménem Evžen. V 18:00 středoevropského času byla již většina jednotek na místě a na společném nástupu velitel základny všechny seznámil s časovým rozvržením celého operace a také s pravidly využívání základny. O hodinu později, když už byla dostavěna většina stanů a agenti se jaksepatří zabydleli, bylo před námi představení všech 13 jednotek. Každá z nich ho pojala osobitým způsobem, a tak nás čekala záplava scének, obrázků, originálních hlášení nebo pozvánka na videa, jejichž promítání se odložilo na pozdější hodiny. Zatímco samotní agenti soustředili veškeré své síly na zanechání co nejlepšího prvního dojmu, jejich doprovodi a také místní agenti se zúčastnili školení k zítřejšímu dni. Všechny jednotky poté dostaly složku s přísně tajnými informacemi obsahující mapu okolí s rozmístěním, fotografiemi a popisy jednotlivých úkolů zítřejší operace, aby si vše mohly důkladně rozmyslet a naplánovat. Večer následovalo slíbené promítání a také posezení u ohně. A tak skončil den první a nezbývalo než jít načerpat potřebné síly na ten následující.

Fotogalerie: Základní kolo Svojsíkova závodu 2015

Hlavní část operace byla zahájena v sobotu v 9:00 SEČ, kdy už všechny jednotky agentů s veškerou potřebnou výstrojí netrpělivě očekávaly, až zazní poplašný signál a ony se budou moci pustit do plnění svého úkolu. Postupně pak společně více či méně úspěšně zachraňovaly zraněnou posádku sestřeleného vrtulníku, pomáhaly přeložit zprávu od zahraniční agentky, rozdělávaly oheň „za deště“ za účelem záchrany promoklého agenta, střelecky podpořily agenty při obraně před cizáky, opravovaly nepojízdný dron, procházely nebezpečným územím, snažily se získat přístup zpět do PC sítě, prozkoumávaly terén po dopadu sestřeleného ufa a hledaly v něm anomálie, snažily se vyslat rušivý signál z nejvyššího bodu v okolí a také provedly geoscan okolní krajiny. Zároveň bylo nutné, aby jednotky mezi 12. a 13. hodinou SEČ udržovaly klid a nabíraly síly na zbytek operace, v tuto dobu totiž cizáci prováděli scan celého území a celá operace by mohla být odhalena. Jak už to tak bývá, někomu se dařilo více, jinému méně, důležité však bylo, že se všechny jednotky do 18:00 SEČ vrátily zpět na základnu. Na společném srazu je pak velitel taktických operací seznámil s výsledky jejich snažení a misi označil za úspěšnou. Velitel základny je poté pozval na teplou večeři, hodnocení jednotlivých geoscanů (mozaikových obrázků) a zájemce také na ohodnocení výkonů a chování během operace (zpětnou vazbu). Bylo toho naráz celkem dost, ale vše se během cca 2 hodin zvládlo a po náročném dni přišlo volno. Večerní program si každý zvolil dle svého uvážení – na výběr byl koncert s účastí některých našich agentek, posezení u ohně nebo deskové hry. Během večera se agenti postupně začínali vytrácet do svých stanů a mnohým z nich možná běžela hlavou nejdůležitější otázka – jak to celé dopadlo?

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a zhodnocení celé operace a odměnění nejúspěšnějších jednotek v kategorii skautů a skautek bylo na pořadu dne hned v neděli ráno. První tři místa v každé kategorii získala některou z deskových her, diplom a vítězové ještě vesmírný dort. Všechny tři hlídky skautů a první dvě hlídky skautek se zároveň probojovaly do krajského kola Svojsíkova závodu. A tím byla operace ukončena. Na závěr pak nezbývalo než poděkovat všem za účast, posbírat veškeré vybavení a rozloučit se.

Ještě jednou děkujeme všem jednotkám agentů za záchranu planety před cizáky, přátelskou atmosféru a postupujícím hlídkám přejeme mnoho úspěchů v krajském kole!

Tak zase někdy příště, třeba až dá Evžen vědět, že se něco chystá!