Střediskové akce

Zahajovací středisková akce 2013

Prázdniny utekly jako voda a opět tedy nadešel ten správný čas zahájit nový skautský rok. Letos jsme si dali se všemi světluškami, vlčaty, skauty a skautkami ze střediska sraz v sobotu 7. září 2013 ve 14 hodin na netradičním místě – Sokolském hřišti. Vzhledem k tomu, že Kubička byl ve středu na místní základní škole představit dětem naši činnost a všechny zájemce pozval na dnešní zahajovací akci, byli jsme zvědaví, kolik nováčků mezi starými známými tvářemi objevíme. Účast vůbec nebyla nejhorší a mezi přibližně 30 účastníky se krčilo kolem deseti budoucích nováčků.

První úkol byl tedy splněn – zaplnili jsme hřiště, objednané sluníčko to rozbalilo s plnou parádou, a tak nám nic nebránilo v tom, abychom se dali do vysvětlování zahřívací hry. „Rybičky, rybičky, rybáři jedou!“, ozývalo se vzduchem a původně osamělý rybář si postupně vytvořil z ulovených tak velkou síť, že jen ti nejlepší zvládli prokličkovat a nebýt chyceni, za což si samozřejmě vysloužili náležitou odměnu. Další hra na sebe nenechala dlouho čekat. Všichni se náhle proměnili v pneumatiky a rozptýlili se po celém hřišti. Jediným úkolem bylo nenechat se propíchnout (chytit) nebezpečnými špendlíky. A co se stalo, když špendlíky byly přeci jen rychlejší? Stačilo si sednout na bobek a čekat, až se u nás některá jiná pneumatika zastaví a pěti dřepy nás opět nafoukne. J Po dvou běhacích hrách už to chtělo trochu odpočinku, takže jsme vyhlásili konec hry, odměnili nejodolnější pneumatiky a po pauze na pití jsme se přemístili do stínu. Tady jsme se nejdřív seřadili podle velikosti, abychom vzápětí vytvořili jeden velký kruh a zahráli si tichou poštu tak trochu jinak – neposílala se totiž žádná slova, ale obrázek kreslený na záda. Nezdá se to, ale aby do cíle dorazil stejný obrázek, který byl na začátku poslán, je v takovém počtu kreslířů téměř nemožné, takže jsme se bavili, když jsme porovnávali oba obrázky namalované do písku. Čas rychle utíkal a před námi byla už jen poslední hra – šátkovaná. Na tu jsme se rozdělili na starší a mladší. Každý na začátku dostane šátek, ze kterého si udělá ocásek. Tenhle ocásek představuje náš život a my tak musíme během hry nejen brát ocásky ostatním, ale zároveň dávat pozor na ten svůj, protože když nám ho seberou, jsme vyřazeni.

Blížila se půl čtvrtá a všichni jsme se svolali pod stromy do stínu. Tady se dorozdaly poslední odměny a rozdělili jsme se na družiny, které fungují přes rok, abychom se domluvily na časech schůzek. Z nově příchozích dětí vznikly dvě nové družinky – Bobři a Veverky, tak doufáme, že se jim u nás bude líbit. A to bylo pro dnešek opravdu všechno - skončilo sportovní odpoledne a nový skautský rok byl oficiálně přivítán, tak ať je pro nás všechny úspěšný!