Střediskové akce

Základní kolo Svojsíkova závodu 14. - 15. 5. 2011

Je sobota a chvíli před druhou hodinou naše výprava ve složení Martin, Tomsík, Péťa, Zdeněk, Hobit a Leoš z Bobrů, Mája, Markét, Festrová, Bára z Veverek a já s Venckem, nastupuje do autobusu a míří na základní kolo Svojsíkova závodu. Trolejbus č. 16 nás doveze na Doubravku a nám se, i přes počáteční neúspěch a pozvání ke koloběžkovému závodu :), podaří dojít na louku vedle kostela sv. Jiří – ke skautské základně Domeček.

Tady vyplníme přihlášky, zaregistrujeme se, dostaneme suroviny, které se údajně budou hodit později, a pak už společně vstoupíme do města Loban. U bran nás uvítá arabský válečník a o almužnu nás prosí žebrák hrající na flétnu. Následuje důležitá fáze výběru správného místa a stavění stanů. Pustíme se tedy do práce...

Po zhruba hodině to vypadá, že dorazily všechny soutěžní družiny, prázdná louka se proměnila v jeden velký kemp a organizátoři nás svolávají ke vstupní bráně města. Tady se staneme svědky příjezdu slavné Černovousovy karavany se zbožím, se kterou i my přijíždíme do oázy Loban. Ta naše karavany uctivě vítá a slibuje pohoštění a veselí.

Místní vládce nás poučí o pravidlech města a týmy jsou rozděleny do 2 skupin. První jde vařit večeři a dostane limit, ve kterém nejpozději musí přinést ochutnávku dvou jídel a jednoho nápoje, přičemž musí být použita arabská surovina a alespoň dva z chodů musí být teplé. Druhá skupina potom zůstává v hlavním stanu, každá družina dostane seznam dovedností a jednotliví členové se napíší k disciplínám jako je tvořivost, rozum, síla, odvaha, zručnost... a poté jsou postupně vysíláni k branám, kde plní úkol související s touto dovedností/schopností a za jeho případné splnění dostávají kartičky se surovinami. Poté se obě skupiny vymění.

Naše týmy jsou nejprve podrobeny těmto zkouškám a až pak je čeká výzva daleko větší, a sice již zmíněné vaření. Za hodinu a půl se Bobrům podaří uvařit gulášovou polévku „pro opravdové tvrďáky“ (s přidáním arabského koření), čočku a čaj, Veverky potom oslní zeleninovým salátem, kuskusem s kuřecím masem a ovocným čajem. Vaření bych celkově zhodnotila velice kladně, vzhledem k tomu, že ochutnávači neutrpěli žádnou (tedy alespoň ne viditelnou) újmu na zdraví.

Původně sluncem zalité nebe postupně zakryjí mraky a během večera se objevují stále intenzivnější přeháňky, které vyvrcholí deštěm. Ten ostatně přetrvává až do rána druhého dne. Počasí však nemůže zabránit večernímu programu, při kterém si každý může vybrat mezi turnajem v deskovkách, promítáním filmu nebo povídáním o Jemenu. A tak končí první den, my jsme uleháme do stanů a za zvuku bubnujících kapek deště dříve či později usínáme.

Druhý den musíme vstát tak, abychom v 8:20 byli připravení k závodu, to znamená probuzení, nasnídaní, převlečení do suchých věcí (to u těch, kterým se stavba stanu zrovna dvakrát nepodařila) a s batohem s věcmi potřebnými k závodu. Během chvilky jsou vysvětlena pravidla – soutěžící dostanou mapu se stanovišti v poušti, na kterých budou dostávat body (max. 10) a pak také peníze podle toho, jak se jim daný úkol podaří zvládnout. Mezi stanovišti jsou ale doupata banditů, kteří za pomoci papírových koulí sestřelují karavany a od zasažených členů vymáhají peníze. Karavany mohou ve městě využít služeb místní banky a uchránit tak své bohatství a slávu. Poslední důležitá informace je, že karavany se musí vrátit zpět do Lobanu nejpozději ve 13:00.

A teď už je čas vyrazit a nezbývá mi, než použít slova žebrákova, která doprovodila týmy na cestu pouští, z níž obvykle jen jedna až dvě karavany šťastně se navrátí: „Hodně štěstí, ať vás ochraňuje Alláh a ostatní bohové...I když není jiného boha než Alláha.“

Rozloučíme se tedy s karavanami a já s Kubičkou, který dorazil ráno místo Vencka, který večer odjel domů, vyrazím na určené místo, kde zakládáme naše bandiťácké doupě. O samotných úkolech na stanovištích toho tedy moc nevím.

Ve 13:00 se vracíme do Lobanu a máme 30 minut na kompletní zabalení a sklizení stanoviště. Během té doby organizační tým vyhodnocuje výsledky. Převlečeme se do krojů, já si vyberu všechny věci, které byly půjčené z klubovny. Vzápětí za námi dorazí Jarry a Hans (jediná záchrana, která mi připomene, že s sebou mám foťák a ujme se focení).

Poté proběhne slavnostní příchod karavan do města a následně jsou vyhlášeny výsledky a prvním třem místům v každé kategorii jsou předány pěkné ceny a první dvě hlídky z chlapecké a první hlídka z dívčí kategorie postupuje do krajského kola.

Naše hlídky skončí (byť s nijak závratně velkým bodovým rozdílem) na posledních místech, což se snad stane motivací k zlepšování se. Nakonec si společně zazpíváme skautskou hymnu a tím se rozloučíme s letošním základním kolem SZ. Potom si už jenom sesbíráme svých pět švestek a jdeme na trolejbus. Hans nám některé věci odveze autem a my v 16:30 vystupujeme z vlaku v Tlučné na nádraží. Mějte se hezky a díky za účast. Doufám, že se vám líbilo a... a co dodat na závěr? Snad pouze to, že už zase prší!