Střediskové akce

Velikonoční výprava na Buben 25.4.2011

Tak tu zase po roce máme Velikonoce, tedy přesněji Velikonoční pondělí, kdy naše středisko tradičně pořádá pochod na zříceninu hradu Buben. Ani letos tomu nebude jinak a 25. 4. v 9:00 je nás u klubovny necelých 20 a ještě než vyrazíme, vysvětlím dnešní hru. Nejdřív všechny požádám, aby na papírek napsali své jméno a dali mi ho do šátku a pak už přecházím k samotné legendě.

„Sešli jsme se tu, protože nedaleko odtud se prý nachází poklad. Vede k němu speciální trpasličí stezka, která je značena zeleně a pokud se na ní objeví jiná barva, bude třeba ji prozkoumat, neboť by mohla znamenat úkol, který musíme splnit, abychom mohli pokračovat v cestě. Má to však jeden háček – nikdo nemůže chtít poklad pro sebe, protože sobcům se schovává, ale my naštěstí víme, jak se k němu dostat. Všichni se teď stáváme skřítky a každý z nás si vytáhne jméno svého pána, kterému se bude snažit nenápadně zpříjemňovat cestu a pomáhat a na konci každý pán dá poklad svému skřítkovi. POZOR! Skřítek je vázán mlčením a nesmí prozradit svého pána.“

Vydáváme se tedy na začátek trpasličí stezky. Velká spousta různých úkolů (odhadování vzdálenosti, vyrábění ozdob z přírodnin, hra na lýkožrouty a nejvýkonnějšího čmeláka, luštění křížovky...) nás přes Pohodnici, kde si dáme svačinu, dovede k ohništi pod Buben. Tady už čeká Kikina, kluci jdou zařídit opíkáky a potom si jdeme do svahu každý najít Kinder vajíčko.

Sejdeme se u ohně a já začnu něco vysvětlovat, ale přeruší mě Jarryho řehtačka a následné vyšupání od kluků, které má jediný cíl – nemůžou totiž dopustit, abychom jim uschly. :) My je na oplátku obdarujeme kraslicemi a čokoládami. A pak už každý pán má předat poklad svému odhalenému skřítkovi, vznikne strašný chaos a cílem hry se nakonec stane prostě jen nemít vlastní poklad.

Dál si upečeme buřty a všelijaké dobroty a přemístíme se nahoru na hrad. Ten si prohlédneme, uděláme společnou fotku a vydáváme se na cestu k domovu. Ke konci sílí únava, ale nakonec se přeci jen chvilku po půl páté šťastně rozcházíme od klubovny. Tak zase za rok!

P. S. Pro holky: Mám takové tušení, že příští rok je přestupný!