1. oddíl "Bílý bůvol"

Dívčí oddílová výprava do Plzně 16.4.2011

Je tu sobota 16. dubna a já chvilku před půl devátou přicházím na vlakové nádraží. Už tu čeká Ananas, Ťapík, Bára, Terezka Š., Žába, Krtek, Paní a Pírko a nasedáme na vlak, který nás doveze na Hlavní nádraží v Plzni. Tady se k nám přidává Kikina a společně jdeme k Západočeskému muzeu. Snažíme se zvýrazňovat si orientační body, kolem kterých jdeme, možná se to totiž bude hodit.

U muzea se holky rozdělí na 2 skupiny a dozvědí se, že jsou velvyslanci určité země (USA a Kanady), dostanou mapku náměstí a seznam míst, která mají v jeho okolí najít. Po hodině se tu sejdeme a budou mít 5 minut na naplánování trasy pro zájezd turistů, kterým budou dělat průvodce po nalezených místech. Obě skupiny dostanou 2 doprovody a pouští se do hledání (podle ulic a popisů, čísel popisných nebo fotek). Naše skupina vše zvládne levou zadní, druhá skupina si nechá poradit v některém z muzeí a po hodině se šťastně shledáme.

Rychle se naplánuje trasa a pak už nás (turisty) holky provádí a povídáme si o různých zajímavostech a pověstech, které se k jednotlivým budovám váží. Nevynecháme Spejbla a Hurvínka, radnici, Masné krámy, andělíčka a s ním spojenou pověst o plzeňském katovi a pěknou řádku domovních znamení, kterých si člověk normálně ani nevšimne – víte například, že na náměstí se nachází dům U Červeného srdce, U Zlaté lodi nebo U Tří zlatých zvonů?

Bohužel z 26 zastávek jich asi 5 vynecháme a rychle se přemístíme na tramvaj. Vystoupíme na Karlovarské a skrz Lochotínský park projdeme ke vstupu do ZOO a nahlásíme se na skautskou permanentku.

Hned u vchodu na nás čeká průvodce, s kterým budeme mít komentovanou prohlídku. Začneme u lvů a postupně projdeme kolem lemurů k medvědům a zpátky přes nové africké pavilony. Naplánovaný čas prohlídky byl asi tak půl hodiny, ale průvodce s námi stráví o hodinu déle – říká nám zajímavosti, umí hezky vyprávět a trpělivě odpovídá na všetečné dotazy.

Dovede nás zpátky ke vchodu a my si dáme čas na svačinu, během kterého probíhá i krmení tučňáků. Ještě nám zbývá projít si okolní pavilony, kde nás okouzlí malinkaté mládě lemura a pak si dáme rozchod u obchodu se suvenýry.

Nakonec obě skupiny dostanou 2 úkoly – nakreslit plánky cesty z nádraží na náměstí a do zoo a napsat 35 zvířátek, která jsme dnes viděly. Já to potom rychle vyhodnotím, pogratulujeme vítěznému týmu, který si může jako první losovat drobné odměny. Při smajlíkové zpětné vazbě dá většina účastnic kladné hodnocení, takže můžu být s dnešní akcí spokojená.

Asi ve čtvrt na pět opouštíme zoo a jdeme kilometrovkou na autobusové nádraží, odkud v 16:55 odjíždíme do Tlučné. Loučíme se postupně na zastávkách a když vystoupím u školy i já, dnešní oddílovka pro mě definitivně končí. Tak zase někdy příště za stejně pěkného počasí a snad v trochu větším počtu.