1. oddíl "Bílý bůvol"

Den sesterství 2004

Je 22. únor 2004 – neděle – je tu THINKING DAY - DEN PŘEMÝŠLENÍ, DEN SESTERSTVÍ
15:00 – do klubovny právě vtrhává houf světlušek a skautek 1. oddílu Bílý Bůvol.

Ještě před chvilkou klidná místnost se mění na neutichající šum. Sundat boty,bundu, obout pantofle, najít tu správnou židli a pohodlně se na ni usadit.Hurá, konečně se ta parta dívčin trochu ztišila a rádkyně je mohou řádněpřivítat.
Dneska začneme trochu netradičně a to písničkou. Holkám jsem rozdala nově vytvořenézpěvníky, nalistovala KYTKU a už se klubovnou rozléhaly libozvučné tóny kytary.Mezitím nám Petra se Zuzkou uvařily čaj k buchtám, které se již tradičně stalypředmětem naší soutěže. Každá družina dala na stůl svůj vonící výtvor, kterývábil naše mlsné jazýčky. Nabídka byla pestrá. Mým chuťovým buňkám se nejvícezalíbil pekáč s piškotovým těstem, pudinkem,“bebečky“ a navrch pěkně zalitýtmavou čokoládou. Družina Pampelišek si pro nás připravila malé překvapení.Vytvořily nijak vábně vypadající, přesto chuti bravurní pamlsky, které poschovávalypo klubovně. Kdo chtěl sladkou hnědou „hromádku“, musel si ji najít.
Na řadu přišla i „rukodělka“, kterou pro nás připravila naše vedoucí Janina.Každá si vzala skleničku a začala ji plnit různými dary kuchyně – od rýže,čočky, hrachu až po různé druhy těstovin. Vznikla nám jakási mozaika. Ještědodat skleničce víčko, převázat jutou a mašlí, navrch něco ozdobného – např.suchý pomeranč, hřebíček atd. a výtvor je hotov!
Ke konci schůzky jsme si ještě zazpívaly, dopily čaj, vylouply z pekáče poslednídrobky „ňamin“, uklidily po sobě klubovnu a kolem sedmnácté hodiny jsme serozešly do svých teplounkých domovů.
A proč se vlastně každý rok, v tento den, který je významný pro každou skautkuna celém světě, setkáváme? Co vlastně tento den znamená? V květnu 1926 se sešlyv USA zástupkyně 39 organizací skautek, nejlepší pracovnice z USA a manželéBaden-Powellovi. Francouzská zástupkyně navrhla, aby byl určen jeden den v roce,kdy budou všechny skautky na sebe vzpomínat, tím vybraným dnem byl 22. únor.Právě v tento den se narodil roku 1857 Lord ROBERT STEPHENSON SMYTH BADEN POWELL– zakladatel skautingu a světový náčelník. V ten samý den roku 1889 se narodilajeho žena Lady OLAVE ST. CLAIR SOAMES (provdaná BADEN-POWELL) – zakladatelkadívčího skautingu a světová náčelní skautek.
22.2.1927 se poprvé slavil „THINKING DAY“ – u nás zvaný DEN SESTERSTVÍ. U násse dlouho hledal vhodný název: postupně se mu říkalo „Vzpomínkový den“, potom„Den přemýšlení“ a nakonec „Den sesterství“. V kalendářích bývá označen jakojiné celosvětové svátky.

Fotogalerie