Střediskové akce

Roverské závody aneb Cesta kolem světa

Krásný podzimní den, několik států světa vtěsnaných do okolí Tlučné a 8 týmů cestovatelů z různých koutů naší republiky připravených vyrazit za dobrodružstvím. Tak přesně takhle to ve zkratce vypadalo v sobotu 21. října 2017 na startu roverských závodů, které jsme v ten den pořádali.

Starty bývají náročné, ale my jsme ho nijak neprotahovali – takže stačilo zaregistrovat se, získat dopis se všemi potřebnými instrukcemi a čekat na startovní signál. A pak už záleželo na jednotlivých týmech, jak si poradí se souřadnicemi stanovišť a také množstvím doprovodných informací. Kromě slibovaných zážitků pak cestování týmům mělo přinést značné bohatství, které bylo potřeba po celou dobu shromažďovat.

Ti nejrychlejší cestovatelé toho stihli projít opravdu hodně. Tak schválně – kdo z vás se už někdy během jediného dne prodíral přes nástrahy brazilské džungle nebo obvazoval mumie, kreslil pískem a mapoval pohřebiště v Egyptě? A co takhle přidat k tomu stavbu zavlažovacího systému v daleké Číně, snahu dozvědět se potřebné informace v USA nebo přípravu anglické snídaně na čas a s handicapem? A to už vůbec nemluvíme o střelbě a získávání zdravotnického materiálu, transportu raněných a ošetřování ve válečné zóně nebo nalezení kočovných Mongolů, dorozumění se s nimi a stavbu jim vyhovujícího přístřešku. Navíc když si sůl na vaření musíte vyzvednout na solné pláni, náboje v Rusku, mezitím ještě máte stihnout vystoupat pro tajný kód na nejvyšší horu Jižní Ameriky a zjistit, že vám cestou přibyde neplánovaný výlet do Mexika za místními duchy (o jejichž požadavcích vědí nakonec jen ti nemnozí, kteří je stihli navštívit). A celé tohle putování navíc má skončit nejpozději v 16:30 hodin středoevropského letního času.

Vzhledem k tomu, že se nám v limitu všichni vrátili zpět, můžeme konstatovat, že zvládnout to skutečně šlo. A protože během takové cesty vyhládne, na závěr mohli cestovatelé použít získané bohatství na aukci jídel. Jenomže na co přihazovat, když znáte jen zemi, ze které jídlo pochází, a netušíte, co se pod podnosy skrývá, kdy jídla dojdou a aukce skončí? Tak tahle rozhodnutí už záležela jen na odhadu, odvaze riskovat a taky velikosti hladu jednotlivých týmů. Schválně, jak podle vás chutná třeba takové Japonsko, Polsko, Portugalsko, Řecko, USA nebo Itálie? Ti, kteří s námi cestovali, by určitě mohli vyprávět…

Úplným zakončením celého dne potom bylo vyhlášení výsledků a gratulace týmům BoRR na třetím místě, Santus na druhém místě a konečně i Nádherám, které zvítězily. A pak už opravdu nezbývalo než všem poděkovat za účast a kdo ví, třeba se těšit za rok opět na viděnou.

Fotogalerie: Roverské závody aneb Cesta kolem světa