Letní tábory

Tábor 2019 Pán Prstenů

Záznamy o válce o Prsten tak jak jsou uloženy v Minas Tirith sepsané trpaslíkem Gimlim

V sobotu 6. července třetího věku začal v Kraji nedaleko Hobitína náš tábor. V táboře děti přivítal hobit Bilbo Pytlík a jeho synovec Frodo. Večer jsme všichni oslavili Bilbovy stojedenácté a Frodovy třiatřicáté narozeniny. Dokonce přijel Gandalf Šedý, přítel Bibla a mocný čaroděj. V průběhu oslavy nám Frodo vysvětlil táborový řád. Byl nás tam celý veletucet, přes 60 zúčastněných. Po oslavě měl Bilbo proslov, kde oznámil, že odchází na další ze svých výprav za elfy. Z důvodu přejedení a přepití na oslavě jsme zůstali v Kraji a Bilbo se vydal na cestu sám.

Další den se hobiti (děti) rozdělovali pomocí poznávaní svých předků do družin, a to podle rodů: Pytlíků, Hrdonožků, Křepelků, Bombadilů, Bralů a Chluponožků. Odpoledne se nám podařilo získat Bilbův starý prsten. Gandalfa však tento prsten znepokojoval, a proto ho prohlédnul. Zjistil, že se jedná o Jeden prsten stvořený temným pánem Sauronem. Aby získal více informací, rozhodl se navštívit svého přítele a kolegu Sarumana Bílého, také kouzelníka a znalce historie Středozemě. Před odjezdem se dohodl s hobity a s Frodem, že se s nimi potká další den v Hůrce v hostinci U Skákavého poníka.

Hobiti to však neměli jednoduché, protože cestu jim zablokovali Nazgûlové, prstenové přízraky, které jsou ovládané temnou mocí a jejichž úkolem je získal Jeden prsten pro temného pána. Ale díky hobití mrštnosti a nenápadnosti se jim povedlo dostat přes Starý hvozd až do Hůrky. V hostinci se však dozvěděli, že Gandalf nedorazil, jak slíbil. Naštěstí pro ně byl v hostinci jeho přítel jménem Aragorn, i když mu všichni v Hůrce říkali Chodec. Ten hobitům poradil, aby se s prstenem vydali do Roklinky za paní Arwen – elfkou, večernicí svého lidu.

Ale předtím, než mohli vyrazit, si hobiti museli projit tréninkem tzv. tábornické dovednosti. Při tomto tréninku si vyzkoušeli vše potřebné na dlouhou cestu – jak si správně rozdělat oheň, jak zacházet a pracovat s nástroji, jak si postavit přístřešek, jak se orientovat v přírodě, jak si zabalit batoh na dlouhou výpravu nebo jak poznat různé druhy rostlin. To vše na cestu potřebovali.

Cesta do Roklinky byla dlouhá a trvala téměř celý den. Vedla přes mnohé řeky (silnice), které museli hobiti s pomocí Aragorna přebrodit. V půli cesty se dostali ke kopci jménem Větrov, kde stály zbytky věže Amon Sûl. Tam potkali mocného válečníka trpaslíka Gimliho a elfího prince z Temného hvozdu Legolase. O tyto dva bojovníky pak hobití rody mezi sebou soutěžily ve stavbě nejvyšší mohyly z kamenů. Rod, který vyhrál, mohl trpaslíka nebo elfa doprovázet do Roklinky, ale musel být na pozoru, protože ostatní rody mu doprovod mohli cestou ukrást. Po příchodu do Roklinky byli všichni přivítáni a občerstveni. Po dlouhé cestě pak byli hobiti velmi unaveni, proto se řešení nechalo na další den.  

Všichni znaveni z cesty strávili další den odpočinkovými aktivitami až do večera, kdy proběhla Arwenina rada. Tam bylo rozhodnuto o zničení prstenu. I přes pokus Gimliho zničit prsten vlastní sekerou bylo vyjeveno, že prsten lze zničit pouze v Hoře osudu uprostřed země Mordor, kde sídlí Sauron. O nesení prstenu se strhla hádka, až se nabídl Frodo, že prsten odnese do Mordoru. K němu se přidalo dalších osm osob a tím vzniklo Společenstvo Prstenu. Ve Společenstvu byli hobiti Smíšek, Sam, Pipin a Frodo, za lidi Aragorn, ze kterého se vyklubal Isildurův dědic a dědic gondorského trůnu, a Boromir z Gondoru, elf Legolas, trpaslík Gimli a Gandalf, který na radu dorazil a odhalil zradu Sarumana Bílého, který je na straně zla.

Cesta Společenstvo a hobity zavedla z Roklinky až do lesa Lothlórien, kde potkali paní Galadriel, mocnou elfí královnu. Ta jim poradila dál využít kratší, ale temnější cestu přes Morii. Pokus projít zaniklým trpasličím královstvím v Morii se však nepodařil, protože výpravu zastavil Balrog, démon z dávného světa. Gandalf obětoval svůj život, aby mohlo Společenstvo uniknout. Po nepodařeném průchodu Morií jim paní Galadriel povolila přespat v jejím magickém lese.

Další kroky Společenstva vedly do lidského království Rohanu, kde se mu povedlo vyhnat zrádného Grímu Červivce, který otrávil pomocí Sarumanových kouzel královu mysl. Po vyléčení krále se schylovalo k největší bitvě hobitího dobrodružství, kdy se se vší armádou vytáhlo na sídlo Sarumana, tedy na Železný pas, který byl plný skřetů. Boj trval celý den, síly se přelévaly na jednu nebo na druhou stranu, hromady mrtvých skřetů se vršily na sebe. Nakonec se povedlo dostat přes poslední linii obrany, Železný pas byl dobyt a Saruman poražen.

Nebyl však čas oslavovat, protože zatímco se bojovalo o Železný pas, Sauron vytáhl se svojí armádou na Minas Tirith, hlavní město Gondoru. Pokud by toto město padlo, poslední plamínek naděje by zhasl. Aragorn navrhl, abychom znovu nalezli a skuli Elendilův meč Anduril. Ten však byl zničen a pro jeho úlomky se hobiti museli vydat. Jejich lokaci museli vyluštit ze starých elfských spisů. Meč se jim i přes obtížnou cestu povedlo znovu skout, a tak se mohlo Společenstvo vydat do Minas Tirith a porazit Sauronovu armádu. Ta díky Andurilu byla velmi snadno porážena a zbývalo porazit jen Saurona. 

Aby se hobiti dostali k Hoře osudu, museli odlákat Sauronovo oko. Na to si vyrobili panáky, které oblékli do svého oblečení, aby se oko zaměřilo na ně a nevšimlo si postupu hobitů k Hoře osudu. Po setmění se všichni vydali ke vchodu Amon Amarth, kde Frodo vhodil Jeden prsten do výhně, ze které vzešel, a tím byl zničen. Moc prstenu přestala a Sauron byl poražen. Třetí věk skončil a v Minas Tirith byl Aragorn korunován na krále Gondoru.

Po korunovaci proběhlo vyhlášení nejlepší družiny a byly rozdány odměny za snahu v boji proti temnotě. To už ale byl pátek a blížil se čas odjezdu, tábor se začal bourat, probíhalo focení a poslední loučení s loukou nedaleko Rozněvic, která nám byla po dva (pro někoho tři) týdny domovem.

Fotogalerie: Tábor 2019 Pán Prstenů