Články

Shánět tábor? Je nejvyšší čas

O letní pobyty dětí roste zájem ačkoliv teprve začíná březen, podle pořadatelů letních táborů je nejvyšší čas zajistit dětem pobyt. Některé z oblíbených táborů už totiž mají téměř zaplněná místa. Rodiče se přitom nemusí obávat velkého zdražení pobytů.

Na výpravu do časů chrabrých křižáků, do pohádkové země či do světa vědy a techniky se mohou děti vypravit během letních táborů: vybrat si přitom mohou mezi pobytovými i příměstskými. Ovšem už nyní je nejvyšší čas rezervovat si v některém z nich místo. Zájem o ně je totiž obrovský a některé z pobytů jsou už teď skoro zaplněny.
„Už je skoro plno. Máme několik posledních volných míst. Většinou se naplní do konce března,“ sdělila Lenka Strankmüllerová, jedna z organizátorů tábora s křižáckou tematikou v Boněticích.
Podobně jsou na tom i v plzeňském Středisku volného času dětí a mládeže, kde jsou některé tábory plné už nyní. „Ty nejoblíbenější tábory bývají hned plné. Rodiče by si měli pospíšit, protože kapacity jsou omezené,“ potvrzuje Anna Poncarová, ředitelka Střediska volného času dětí a mládeže v Plzni.
V letošním roce připravili pořadatelé opět širokou nabídku tematicky zaměřených táborů. Tak například domažlický dům dětí a mládeže Domino otevře dva běhy tábora v Postřekově, kde se bude soutěžit ve velké celotáborové hře s názvem Trpasličí olympiáda. „Téma tábora každý rok měníme. Loni se naše letní dobrodružství nechalo inspirovat soutěžemi na ostrově pokladů,“ říká Jan Hrabačka, pedagogický pracovník z Domina a dodává, že další z táborů se nechal inspirovat tajemstvím orientálního Egypta.

V Horské Kvildě si užijí příznivci cykloturistiky. Samozřejmě nebudou chybět ani tábory zaměřené na sport. Středisko volného času dětí a mládeže opět jede s dětmi na cyklistický tábor. „První červencový týden se jede například na Horskou Kvildu, kde si užijí malí milovníci turistiky,“ dodává Anna Poncarová. Velkou oblibu si již získaly také příměstské tábory, kterých kvůli stoupající poptávce přibývá i na menších městech. Ani zde ale nebudou děti ochuzeny o tematické hry. „Dva z našich příměstských táborů budou rozvíjet hlavně rukodělné schopnosti účastníků. Děti budou dělat například keramiku,“ říká Jan Hrabačka z domažlického Domina.

Přes den se pobaví, večer se vrátí k rodičům Právě příměstské tábory jsou vhodné i pro menší děti, které se ještě necítí na pobyt bez rodičů. „Ráno rodiče své děti přivedou, ty mají celý den program a večery už tráví doma. U některých běhů příměstských táborů je navíc možné zajistit pro dítě i oběd,“ dodává Jan Hrabačka.
Příměstský tábor může být také dobrou šancí, jak si mohou malé děti vyzkoušet pobyt ve skautském oddíle. „Pořádáme dva příměstské tábory, které skauti otevřou i svým nečlenům. Jsou určeny pro nejmladší věkovou kategorii od pěti do deseti let,“ sděluje jeden ze skautů Petr Vaněk.
Velkého zdražení pobytových táborů se ale ani letos obávat nemusíte. „Některé tábory nezdražily vůbec. Někde je to zdražení tak do 100 korun. Snažíme se ceny udržet co nejníž, aby si mohlo tábor dovolit co nejvíce rodičů,“ říká Anna Poncarová. Desetidenní táborový pobyt tak stojí kolem tří tisíc korun. „My víme, že na táborech nezbohatneme. Jejich provoz je drahý a tak to, co se vybere, pokryje jenom náklady. Některé soukromé firmy na táborech docela vydělávají, ale domovy dětí jsou školská zařízení a tak jsou tábory součástí naší celoroční práce,“ vysvětluje Jan Hrabačka.

 

Zdroj: Mladá fronta DNES – Plzeňský kraj, 2. 3. 2009, autorka: Markéta Sanalla