Články

Chata 2018 – světlušky a vlčata aneb strakonický Stonehenge

V letošním roce nás namísto střediskové chaty čekají 2 víkendy ve Strakonicích. Ten pro nejmladší členy a členky střediska, tedy světlušky a vlčata, proběhl od 16. do 18. února.

Chvíli po 17. hodině jsme se sešli na tlučenském vlakovém nádraží a pak už jsme se vydali vstříc jihočeským dobrodružstvím. Čekal nás přestup v Plzni a chvilku po 19. hodině už jsme byli ve Strakonicích a za necelou půlhodinu jsme se ubytovávali na místní skautské základně.

Čekala nás večeře a hned po ní jsme se dozvěděli legendu o tajemném kruhu, jehož narušení způsobí, že se lidem špatně povede a poznáme ho tak, že se městem začnou ozývat zvuky bubnů. Což se vzápětí také stalo. Nezbývalo nám tedy, než ve dvojicích navštívit místního čaroděje a vyluštěním šifry od něj zjistit, že je potřeba do kruhu vrátit předměty, které z něj pravděpodobně byly odcizeny. Spát jsme tedy šli s myšlenkou, že zítra to místo určitě musíme najít.

A přesně to se také stalo – tedy až po trochu náročnějším ránu, kdy nás překvapila netekoucí voda (jak jsme později zjistili, jednalo se o havárii), a tak jsme zbytek víkendu strávili v trochu bojovějších podmínkách. Vše jsme ale za pomoci místních skautů zvládli a program to nijak nenarušilo. Během dopoledne jsme tedy skutečně navštívili strakonický Stonehenge. Žádné předměty v něm však nebyly, takže jsme se museli snažit zvíře a základní kámen hradu najít, abychom je mohli vrátit zpět do kruhu. Díky hledání jsme navštívili místní hrad a safari, kde jsme zvířátko skutečně našli. Pak jsme se prošli kolem řeky a zamířili jsme zpět na základnu na oběd. Odpoledne nás překvapila sněhová chumelenice, ve které jsme vyrazili na louku získat při hře kameny potřebný základní kámen. Zmrzlí, ale nadšení ze sněhu, jsme se vrátili na večeři a večer jsme strávili hraním upíra a deskovek. Těsně před večerkou se nám také podařilo vrátit předměty do kruhu a navrátit tak do města klid.

Nedělní den jsme strávili sněhovými hrátkami a stavbou sněhuláků u základny. A pak už nás čekal jen úklid, oběd a odjezd domů, kde na nás nedočkavě čekali rodiče. A v březnu vyrážíme s druhou partou.

Fotogalerie: Chata 2018 – světlušky a vlčata aneb strakonický Stonehenge