Články

Střediskové závody 2017

Byla sobota 25. března, 9 hodin ráno a u klubovny se shromáždila přibližně třicítka dětí. A důvod byl jasný – uspořádali jsme totiž pro členy střediska tréninkové závody, aby si (někteří úplně prvně) vyzkoušeli, jak to na takové akci může fungovat. Na začátku proběhlo rozdělení do hlídek – soutěžily 3 v kategorii světlušek a vlčat a 3 v kategorii skautů a skautek. Každá hlídka dostala průvodku, mapu se zakreslenými stanovišti a také úkol, který bude plnit na neobsazeném stanovišti. Nechybělo ještě pár důležitých informací – třeba že stanoviště u klubovny je otevřeno kratší dobu, hlídky si můžou samy zvolit pořadí stanovišť, nemusí absolvovat všechny, ale cílem je stihnout se vrátit do 13:00 ke klubovně. A pak už nezbývalo, než závodníky a závodnice hromadně vypustit na trať.

Připraveno bylo celkem 7 stanovišť s různorodými úkoly. Konkrétně si hlídky mohly vyzkoušet stavění stanu, balení batohu, práci s ohněm, hledání informací ve slovníku a jízdním řádu, přípravu občerstvení, zdravovědu a trénink spolupráce. Všechna stanoviště se nepovedlo absolvovat nikomu, ale na každém se zastavila alespoň jedna z hlídek, a tak jsme si splnili cíl a ověřili si, co děti zvládají a co je naopak potřeba potrénovat.

Pozitivní zprávou je, že se všem hlídkám podařilo úspěšně dorazit do cíle, maximálně s několikaminutovým zpožděním. Pak nezbývalo než se občerstvit na svačinovém stanovišti a počkat si na vyhlášení. To se konalo chvilku před půl druhou. Vzhledem k počtu hlídek nikdo neodešel s prázdnou a každý si tak odnesl nějakou drobnou odměnu, upomínkový list a jednotlivé týmy se nechaly na památku zvěčnit s diplomem.

Celkově se akce vydařila, rozhodně i díky nádhernému slunečnému počasí, které bylo jako na objednávku. Tak ještě jednou děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravě a samozřejmě taky dětem za účast.

Fotogalerie: Střediskové závody 2017