Články

Drakiáda 2018

V sobotu 13. října se na tlučenském letišti uskutečnil už 28. ročník skautské drakiády. Oproti předchozím letům si letos bylo možné povšimnout jedné významné změny – podařilo se totiž skloubit 2 důležité věci. Nejen že bylo teplo a nádherně svítilo sluníčko, ale dokonce foukal i lehký větřík, i když účastníci by jistě namítli, že do příštího roku je stále co vylepšovat. :)

Zaregistrovalo se celkem 33 draků, kteří se společně s majiteli hned rozutekli na pole. Potom přibližně hodinu a čtvrt každý po svém bojoval s vyvážením, větrem i větší či menší ochotou dětí se drakovi věnovat :). Pak už zazněla píšťalka a všichni se pomalu začali vracet zpět na plochu, kde proběhlo vyhlášení.

Doma vyrobení draci soutěžili tradičně v kategoriích krasavec, létavec a originál a speciální cena čekala i na vybraného továrního draka. Porota měla nelehkou práci, ale snažila se vybírat poctivě a spravedlivě. Stojí za zmínku, že jedna ze skautských družin pojala výrobu draka po svém a po celou dobu se po ploše pohybovala spojená do kostýmu skutečného draka, což porota jako zajímavý nápad ocenila. Jeden z draků také skončil na stromě a přes veškerou snahu se ho nepodařilo vysvobodit, ale ani tenhle létavec nezůstal u vyhlašování bez povšimnutí. Vítězové kategorií si odnesli tradiční dorty ve tvaru draka a něco dobrého na zub čekalo i na draky na 2. a 3. místě. Zkrátka ale nepřišli ani ostatní účastníci, kteří dostali upomínkové listy a něco sladkého jako cenu útěchy.

My však doufáme, že hlavním lákadlem drakiády není odměna pro vítěze, ale především možnost strávit s dětmi příjemné odpoledne při oblíbené podzimní činnosti.

Těšíme se na viděnou zase příští rok!

Fotogalerie: Drakiáda 2018