Články

Výprava dívčího oddílu do Klatov

O víkendu 11. – 13. května vyrazila skupinka členek dívčího oddílu z tlučenského nádraží vstříc víkendovému dobrodružství. Jelo nás sice méně, ale zato mnoho nových tváří, za což jsme byly rády. Program víkendu připravila Muffin, která s námi ale nakonec kvůli nemoci nemohla jet. Ale poctivě jsme se držely všech jejích pokynů a myslím, že jsme si víkend opravdu užily. Ale pěkně popořadě.

S přestupem v Plzni jsme dojely až do Klatov, cestou jsme se ještě zastavily na nákup a pak jsme úspěšně došly na místní skautskou základnu. Ubytovaly jsme se, navečeřely a u tajemné žluté stuhy jsme našly vzkaz od „přítele“, který nám nastínil víkendový program, a sice vypořádání se se záškodníkem, který kolem sebe rozhazuje odpadky. Do večerky jsme si ještě zařádily na dětském hřišti a taky jsme si procvičily jména u hry Kdo to je?

Další den byl nabitý. Dopoledne se děti dostávaly přes zákeřné záškodníkovy pomocníky, aby získaly tajné barevné obálky. Dvojice dětí v nich po přečtení nalezly informace o různých typech odpadu a době, po kterou se rozkládá v přírodě. Tyto informace pak měly ostatním předat formou nacvičené reklamy. A ty opravdu stály za to. Než byl hotový oběd, holky se ještě dozvěděly, co se dá dělat z nepotřebného odpadu a následně z plastových lahví, roliček od toaletního papíru apod. vyráběly nápaditá zvířátka.

Po krátkém poobědovém odpočinku jsme vyrazily na Klatovskou hůrku, kde se podle získaných informací měl nalézat záškodník. Cestou jsme nelenily a vyšplhaly jsme na Černou věž, odkud byl pěkný rozhled do krajiny. Potom už jsme stoupaly na blízký kopec. Záškodník tam opravdu byl (musím podotknout, že téhle role se výborně zhostila Žába) a všude kolem něj odpadky. Děti ho přesvědčily, že jeho okolí uklidíme a pak ho pozvaly na večeři. Cestou zpátky i zbytek večera mu pak předváděly své výrobky, sdělovaly zjištěné informace a vůbec ho přesvědčovaly o tom, že třídění odpadu a jeho další využití má smysl. A záškodníka se jim díky urputnosti opravdu podařilo zlomit, slíbil jim totiž, že se určitě polepší.

Nedělní dopoledne bylo ve znamení her venku, úklidu a také vyplňování zpětné vazby k víkendu – právě odtud pramení poznání, že víkend se moc líbil nejen nám, ale hlavně dětem.

A pak už nás čekala jen závěrečná fotka, procházka na vlak a poměrně rychlá cesta domů. A my jsme se shodly, že podobnou výpravu si určitě musíme zase někdy zopakovat.

Fotogalerie: Výprava dívčího oddílu do Klatov