Články

Oddílová výprava aneb po stopách Františka Malocha

V sobotu 6. května se na palubě autobusu, který chvíli po deváté hodině mířil z Tlučné do Plzně, sešlo 9 členek dívčího oddílu, abychom společně vyrazily na procházku po blízkém okolí Plzně. Čekal nás rychlý přesun do sadů Pětatřicátníků a poté už nás linka č. 20 dovezla do startovního bodu naší cesty – na Bílou Horu. Právě tady totiž začíná stezka věnovaná botanikovi Františku Malochovi, kterou jsme se rozhodly zdolat. Abychom si výlet co nejvíce užily, cestu nám zpříjemňovaly různé úkoly a aktivity. Hned na začátku jsme tak dostaly na starost plyšového medvěda Mauglího, kterému jsme zpívaly, pokud byl během cesty smutný. Jedna z nás také získala „klíště“, tedy kulík na prádlo, který musel být během cesty nenápadně přemisťován z člověka na člověka. Hlavními úkoly v první části cesty pak bylo sledovat, jestli jdeme po žluté značce a také si najít a voskovkou překreslit strukturu kůry 3 různých stromů. První větší přestávku jsme si daly u Čertova mlýna, kde jsme posvačily a vyzkoušely si novou hru se zvířecími zvuky.

Počasí nám opravdu přálo, svítilo slunce, bylo teplo a my jsme začaly stoupat po stezce vedoucí podél Berounky. Na Malochově skalce jsme si prohlédly návštěvní knihu a také malého mloka, který se vystavoval na skále. Po chvilce byl opět čas na krátký odpočinek, který si holky vyplnily stavbou domečků pro housenku. Další část stezky vedla lesem a potom také přes obec Druztová, ve které jsme obdivovaly útočiště patřící členům woodcraftu.

Před námi byl závěr výletu, a sice výstup na zříceninu hradu Věžka, odkud byl krásný výhled na řeku. Na hradě zrovna probíhal úklid, a tak jsme se rozhlédly po okolí a svačinu jsme si snědly v podhradí. Pak už nám zbývalo jen dojít do kempu U Dolanského mostu, kde jsme si všechny za sportovní výkon v parném dni dopřály studenou zmrzlinu. Příjemně osvěžené jsme pak zdolaly závěrečný kopec a cestu na vlak do Chrástu. Do příjezdu vlaku ještě nějaká ta chvilka zbývala, tak jsme si ji zkrátily hádáním jmen pohádkových postav podle zadaných indicií. V Plzni už nás pak čekal jen rychlý přestup na vlak do Tlučné a pár minut před půl šestou jsme se rozcházely domů. Unavené, opálené, ale šťastné. Tak doufám, že na příštím výletě se sejdeme v ještě hojnějším počtu.

Fotogalerie: Oddílová výprava aneb po stopách Františka Malocha