Články

Sto dvacet nejmenších skautů se stalo kouzelníky

Více než sto dvacet malých skautek a skautů se v sobotu 8. května pokusilo o vstup do kouzelnické rady. A podařilo se to všem! Na kouzelnický turnaj byli pozváni všichni udatní kouzelníci a sličné kouzelnice, jinak také nejmenší skauti z plzeňských oddílů, ve věku 5 – 11 let. Závodníci prokázali na tříkilometrové trase v pěti až sedmičlenných hlídkách nejen svou mrštnost, vytrvalost a zručnost, ale také důvtip nebo schopnost orientace. Závod uspořádalo plzeňské skautské středisko Stopa v okolí svých kluboven u Seneckého rybníka.

Závodu s dlouholetou tradicí se letos zúčastnilo dvacet dva skautských hlídek nejmenších skautek a skautů, holek a kluků z první až páté třídy základní školy. „Všechny soutěžící hlídky se na trase závodu vypořádaly s mnoha veselými úkoly, které pro ně připravilo na 30 vedoucích. Závodníci museli překonat bludný kořen, uvařit ten správný lektvar, rozpoznat značky pro provoz na čarodějných komunikacích, ale také třeba ošetřit zraněné trpaslíky,“ popisuje průběh závodu jeho hlavní vedoucí Zdeněk Chval.

Za tajuplnými názvy se skrývalo deset disciplín, v jejichž rámci mohly děti ukázat, jak dokážou ošetřit drobné zranění nebo přivolat záchrannou službu mobilním telefonem, vyhledat jednoduché informace v textu a sdělit je vysílačkou, jak a co si zabalit na víkendový výlet, najít si důležité informace na mapě nebo třeba připravit s kamarády zeleninový salát.

Na děti, které zrovna nesoutěžily na trati, čekala v rámci doprovodného programu například trampolína nebo oblíbené malování na obličej, s odpovídající poptávkou po čarodějných motivech. Vítězné hlídky si odnesly nejen uznání kamarádů a zajímavé ceny, ale navíc postupují do krajského kola závodu, které proběhne 6. června 2010.